26/01/2024

Geluk zit in de kleine dingen.

Dat hoorde je waarschijnlijk wel al eens? Je kan dat principe toepassen door micro acts of joy toe te voegen aan je week. Wat geeft jou zo’n heerlijk gevoel van vreugde en speelsheid? Het is niet enkel “leuk”, het draagt ook bij aan je mentaal welzijn. Laat je verder inspireren door dit artikel waarin ik mijn expertise over fun mocht delen.

Geniet van je FUN-experiment!

09/01/2023

Hoe kan je met een fris hoofd en veel energie je werkdag afsluiten?

Dat vraag ik me zelf vaak af. En ik merk op dat hoe meer ik beweeg en hoe bewuster ik met mijn tijd omga, hoe meer energie ik heb. Wist je dat het jouw energie en stemming stabieler houdt door meerdere keren per dag 5 minuten matig intensief te bewegen dan één keer 30 minuten te sporten? (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27809874/)

Af en toe één liedje opzetten en shaken dus?

Die bevinding vind ik heel belovend. Om te kunnen dansen heb je enkel jouw lichaam nodig en dat heb je altijd bij je. Je moet er geen sportschoenen voor aantrekken of gewichtjes in de buurt hebben. Enkel even rechtstaan, muziek opzetten, wat links en rechts stappen, je armen omhoog heffen en eventueel je hoofd schudden. Dan ben je dus aan het dansen.

Dat durf ik toch niet?!

Dat is inderdaad nog de grootste uitdaging denk ik; durven bewegen of dansen op kantoor. Je hebt minstens twee opties: in het toilet bewegen of een eerste volger zoeken.

  1. De eerste optie: die deed ik af en toe op mijn werk. Je sluit de wc, je zet eventueel een koptelefoon op en je schud je benen los. De kans is groot dat je moet lachen om jezelf. Dat is leuk toch? Op die manier laat je spanning los en verhoog je jouw energie en gemoed.

  2. Optie 2: je deelt je idee met je collega’s. Een collega van mij vertelde vol enthousiasme dat ze in De Tijd las dat om het uur even bewegen je productiviteit enorm verhoogt. En sindsdien springen wij elk uur wat tijdens een vergadering. Hoe zalig is dat?

En wat nu?

Wat wil jij uitproberen? Probeer het gerust eens uit. Weet je niet waar te beginnen? Vraag jezelf dan af wat hoe je die dansdrempel nog kan verlagen. En eens je in actie bent; schrijf op wat de gevolgen van de micro breaks zijn. Zo kan je jezelf er blijven aan herinneren waarom dansen op het werk je energiek maakt ;-).

Dank je wel om deze blogpost te lezen. Liefs, Hilke

06/07/2022

Dansdrempel

Als je mijn twee vorige blogposts las dan dacht je misschien wel “Dat is allemaal wel mooi, maar ik zie mezelf niet snel dansen.”? Dat gevoel hebben meerdere mensen volgens mij. Ik hoor ook zo vaak dat mensen wel eens willen komen dansen, maar niet echt durven. Volgens mij kan je dat ook niet met je hoofd bedenken dat je dat leuk gaat vinden. Zeker als je niet vaak danst, dan link je dansen overdag misschien wel vooral aan schaamte? Elke keer als je jou dan probeert in te beelden hoe dat zou zijn om zomaar te dansen, dan komt er een gevoel van ongemak bij je naar boven? En wij mensen zijn geprogrammeerd om dat ongemakkelijke en onbekende te vermijden. Liever niet dansen dus…

Of toch wel?!

Doordat mijn opwarming zo langzaam en eenvoudig is opgebouwd, gebeurt er iets wat je met je hoofd niet had kunnen bereiken: je bent gewoon ineens aan het dansen! Je lichaam kan ervaren hoe het is om vrij te bewegen op muziek. Misschien komen er wel nog allerlei gedachten op zoals “Wat ben ik nu aan het doen?”, “Hoe zou dit eruit zien?”. Maar als je blijft bewegen en proberen, dan kan je een nieuwe associatie beginnen maken met dansen. - eentje van plezier, vrijheid, energie, … - Dat gebeurt niet van vandaag op morgen, maar na enkele liedjes zal je al een enorm verschil voelen bij jezelf. Je merkt ook dat iedereen rondom jou zich steeds minder ongemakkelijk voelt, en dat lucht enorm op. Ook kan je merken dat je helemaal niets fout kan doen en jouw dansmoves volledig worden geaccepteerd. Bevrijdend toch?

Dus dans er eens op los.

Kom eens naar een Open Dansvloer in HAL 5 of dans eens met mensen in je omgeving. Het is het proberen waard.

Dank je wel om mee te lezen!

28/06/2022

Samen dansen —> verbinding —> geluk

Vorige week had ik het over waarom samen dansen tot een gevoel van verbondenheid leidt. Vandaag lees je waarom verbinding zo bijdraagt aan ons geluksgevoel.

Wat betekent verbinding voor mij?

Een gevoel van verbondenheid betekent voor mij dat ik kan vertrouwen op anderen, dat anderen er voor mij zijn en andersom, dat ik omringd ben met mensen die interesse in mij tonen en het beste met mij voor hebben. Verder link ik het ook aan deel uitmaken van een groep waardoor je een sterke groepsidentiteit kan ervaren. Zoals je het leuk vindt om deel uit te maken van je werkplek, je studentenkring, je sportteam, … Wanneer die aspecten aanwezig zijn in mijn leven ervaar ik mentale en emotionele rust. Heb jij dat ook?

Waarom hebben wij nood aan verbinding?

Vanuit wetenschappelijk oogpunt is het ook duidelijk dat verbinding essentieel is voor ons. Ten eerste is verbinding één van de drie psychische basisbehoeften volgens de Zelf-Determinatie Theorie. “Is deze behoefte bevredigd, dan ervaar je een warme, hechte band met anderen. Er wordt voor jou gezorgd en jij kan zorg dragen voor anderen.” - MoodSpace. Ten tweede is “goed omringd zijn” één van de drie bouwblokken van de geluksdriehoek van Gezond Leven (het is een heel interessant en overzichtelijk model om te bouwen aan je geluk). Tot slot hoor ik in mijn job bij MindMates KU Leuven keer en keer opnieuw van Prof. R. Bruffaerts dat verbinding een buffer vormt tegen het ontwikkelen van emotionele moeilijkheden. Dus ga jezelf omringen! Makkelijker gezegd dan gedaan toch?

Hoe kan ik me verbonden voelen?

Ik vind dat Jef en Willem van Onbespreekbaar dat zo mooi zeggen; verbinding kan ontstaan als je jezelf kwetsbaar opstelt en van daaruit iets deelt met iemand anders. De voorwaarde is dan ook wel dat het goed wordt onthaald en je bijvoorbeeld niet wordt uitgelachen. Dat is volgens mij één van de redenen die ons tegenhouden ons kwetsbaar op te stellen, de schrik om er juist niet bij te horen en in de koud te staan. En dat is volgens mij ook één van de grootste redenen om niet zomaar te gaan dansen met je collega’s, stel u voor als je dan voor schut staat?

We zijn daar niet alleen in.

De angst om je belachelijk te maken bevestigt vooral ook het idee dat we zo snakken naar verbondenheid vind ik. En niets is volgens mij krachtiger dan je samen over je gedeelde angst zetten. Tot slot deugen ook de meeste mensen en is het de moeite waard om verbinding op te zoeken, toch?

Volgende week vertel ik meer over hoe ik mensen mee over de dansdrempel breng.

21/06/2022

Samen dansen —> verbinding —> geluk

Kritische denkers zullen waarschijnlijk denken dat het toch niet zo simpel kan zijn, die formule. Ik wil het daarom ook niet als waarheid verkopen. Ik ga wel toelichten waarom er iets van waar is en waarom ik er zo enthousiast over ben.

Is synchroniciteit van belang?

Bronwyn Tarr en collega’s kwamen dankzij hun onderzoek tot de conclusie dat samen synchroon dansen in een cirkel, tot een groter gevoel van sociale connectie leidt dan niet-synchroon dansen. Meer specifiek voelde de groep die synchroon dansten meer vertrouwen, een groter gevoel van gelijkheid en neiging om pro-sociaal gedrag uit te voeren met hun dansmaatjes t.o.v. de niet-synchroon groep.

Wat is dat met proprioceptie?

In het boek Move! van Caroline Williams schrijft ze ook dat samen marcheren een gevoel van eenheid geeft en zeer sterke verbinding creëert. En dat is ook een reden dat wandeltherapie of -meetings zo goed zouden werken. Zij geeft de mogelijke verklaring dat wanneer je samen danst met iemand, het voor je hersenen moeilijk is om onderscheid te maken tussen wat jouw bewegingen zijn en die van de ander. Dat heeft te maken met onze proprioceptie, een zintuiglijk systeem dat verantwoordelijk is om ons hoofd een signaal te geven waar onze ledematen zich juist bevinden in een ruimte. Stel je dan voor dat iemand voor jou zit te zwaaien met zijn armen, dan kan het wel eens zijn dat je brein percipieert dat het jouw armen zijn. Bijgevolg lijkt die persoon meer op jou en zal je die meer vertrouwen. Zoiets… boeiend toch wel?

Dans jij het liefst dicht tegen elkaar?

Wanneer we tijdens een open dansvloer toch redelijk dicht bij elkaar dansen op sommige momenten, dan voel ik een heel sterke groepsenergie tegen het einde van het uur dansen. En dan vergelijk ik dat met de keren waarop we heel veel plaats hebben. Het is heel fijn om vrij te dansen en springen, maar dan is de ervaring iets meer op jezelf en minder gedeeld. Misschien is die observatie dat (iets) dichter op elkaar dansen voor meer verbinding zorgt dus ook gelinkt aan die proprioceptie?

Met wie dans jij allemaal?

Verder merk ik op dat we het niet gewoon zijn om te dansen met collega’s, kennissen, … noem maar op! En oké we zijn het misschien ook niet gewoon om samen te voetballen, karate te doen of te jongleren, maar dansen dat zit in het menselijk DNA. Wist je dat er grottekeningen werden gevonden van dansende mensen van 900 jaar oud en dat baby’s van 3 maanden oud reageren op het ritme van de muziek (uit Dance Psychology van Peter Lovatt)? En ken jij een cultuur waar er niet gedanst wordt? Ah ja ik ken er eentje, die van ons. En daar wil ik net verandering in brengen. Het brengt me terug bij het dansen met collega’s. Volgens mij doet dat gewoon ontzettend deugd als we dat doen, we tonen onze lichaamsexpressie aan elkaar, we stellen ons wat kwetsbaar op. En van daaruit kan verbinding ontstaan.

Volgende week meer over hoe het verhaal van ‘samen dansen —> verbinding —> geluk’ verder gaat.